Malmö Champagnevänner Kort & Gott Lexikon A B C D~F G~L M~N O~P Q~R S T~ö  VÄNLiGEN MEDDELA OM LEXiKON ÄR FEL. [100-talet ChampagneTermer]

TAiLLES=druvsaft som fås vid 2a pressning.

TERROiR
=jordmån,
komplett uppsättning lokala förhållanden under vilka visst vin / familj av viner produceras, inklusive jord-typ, väderförhållanden, topografi, vinframställning savoir-faire franskans know-how, veta hur.

TERROiRiST=
person som tror på användning av "terroir"=jordmån, särskilt vars produktion eller val av vin påverkas av detta koncept.
TRADiTiONELL METOD=Vin jäser på flaska andra gång.

TRANSVASAGE
=överföring till annan flaskstorlek.

TRASKA=betala utan att dricka, beteende som är bättre än att dricka utan att betala.

TRiKOLOREN: Vanligtvis Frankrikes Flagga, Förekommer flertal Länder med Tre färger i sitt banér fast franska fanan hålls högst här; Blå, Vit, Röd HEX #0055A4 #FFFFFF #EF4135
 

ULTRA BRUT=03 gram socker per liter, alternativa benämningar inkluderar 'brut 0', 'brut intégral', "non dosage" då inget socker alls tillsätts och "brut 100%.

VASKA=fylla vask med Champagne, Marilyn Monroes 350 flaskor i badkaret verkar betydligt Mer Tilltalande.
VASKA=vi de cuvée 1a pressning om 2.000 liter champagne.

VERAiSON=begrepp inom vitikultur, se nedan, process då vindruva färgskiftar grönt ~> blått / gult. druva slutar växa börjar mogna.

Vieille Vigne=gamla rankor, äldre vingård med mindre skörd men hög kvalité


ViP=
Very important Persons / Very informed Persons / Very imformative Persons / Very interesting Persons.

ViNTAGE
/
Millésime=tillverkad på vinskörd av hög kvalitet från 1 enda år, Millésime / Vintage / Årgångsvin markerar kvalitetsmässigt bästa åren.
Lagras minst 36 månader alltså 3 år och är ytterligare Lagringsbara.

ViTiKULTUR
=Latin för vinstockt, vetenskap om produktion / forskningen om vinframställning; druva, odling, klimat, kontroll, miljö, terroir.

ÅRGÅNGS-CHAMPAGNE=uteslutande vin från 1 visst år. SE Ultimata / Bästa champagneår / Goda år / Normalår / Sämre år / Sämsta år under Malmö Champagnevänner RENOMMÉ.
SE ÄVEN: Champagnehuset.SE / Lexikon.PDF

ÄLDRE CHAMPAGNE-ÅRGÅNGAR: Betygsmässigt brukar man beeckna 1928 som ett ultimat år för champagne. De år som ekonomiskt rimligen går att få tag i är bästa betyg 5 av 5-årgångarna; 1990 [5+], 1996 [5+], 2002 [5+], 2005, 2008, 2018. Mycket Tidigare, från 1825 betecknas som Världens äldsta champagne och provades enligt Äldsta champagnen provad.
Gosset är det äldsta vinhuset i Champagne från 1584, sortiment; Systembolaget. Men Äldsta renodlade champagnehuset är Ruinart från 1729, sortiment; Systembolaget.

ÖVERJÄSNiNG=Längre jäsning vilket sker med champagne, men används mest om öl till exempel är tyska veteölet Berliner Weisse också kallat “champagnen från Spree”. Vid spontanjäst öl skapas i Belgien ölsorterna Geuze och Lambic som är extremt syrliga och fruktiga samt påminner om en blandning av champagne och öl. En ölsort som använder jästsvamp från Champagne är Omnipollos Leon som bytt namn till Levon; JohansMat.SE / olbloggen / omnipollo-levon samt Systembolaget.SE / produkt / ol / omnipollo-levon-169301

©200720082009201020112012201320142015201620172018201920202021202220232024
BOK
~ Book ~ Livre |
Champagne | Celebritet-Citat | Facebook / MalmoCh; Groups-Members-PhotoSearch-Reviews | Fakta-Statistik
FAQ | Favorit |
Film | Flaskstorlek | FOTO | Fras | Glastyp | HUS | index | info | Klädsel | Lexikon | LJUD | Länk | MartinCh | MAT
Medlem
| Mousserande | ORD ~ Word ~ Mot | ProducentBeteckning | PROTOKOLL | Recension | Renommé |
RESTAURANG | Skål | Syssla | Sötma.