OENOLOGi, œnologi, även enologi och
önologi=vinvetenskap; biologi, kemi,
Wikipedia.
OMDRAGNiNG=överföring av vin från kärl
till annat för bottensatsavskiljning.
O.S.A.=Om
Svar Anhålles motsvarande
RSVP=Répondez
S'il Vous Plaît ELLER Réponse attendue S'il Vous Plaît
motsvarande.
PARiS MiLK=LakritsLatteDrink,
1.Skaka 6 delar mjölk med is och 1 del Pernod. 2.Sila och
servera. Jämför Champagne Milk under
Malmö Champagnevänner: Lexikon A~C.
PET NAT=förkortn. av pétillant
naturel, "gnistrande
naturligt' Dom Pérignon-anspelning;
Malmö Champagnevänner CELEBRiTET
på P viner
med bubblor, men utan samma
hårda tryck som i en champagne eller motsvarande. Metod kallas
ancestrale, sista vinjäsningdel på försluten flaska. KÄLLA:
Svenska Dagbladet. LÄS MER:
Koket +
VinGuiden.
P.F.V.=Primum
Familiae Vini First / best families of the Wine;
Pol Roger + 10 franska, italienska, portugisiska, spanska samt
tyska vinhus.
PFV.org
PREMiER CRU=Vinbyar rankade 90-99% på L´echelle des crus. Champagne framställd på
bara druvor från dessa
41 / 44 byar får kallas Premier
Cru
– näst högsta
nivå
44 Premier
Cru-byar av 319 byar i Champagne.
Premier cru är tillåtet för följande fyrtiotvå byar;
Avenay-Val-d’Or, Bergères-lès-Vertus, Bezannes, Billy-le-Grand,
Bisseuil, Chamery, Champillon, Chigny-lès-Roses, Coligny
[Val-des-Marais], Cormontreuil, Coulommes-la-Montagne, Cuis,
Cumières, Dizy, Ecueil, Etrechy, Grauves, Hautvillers,
Jouy-lès-Reims, Ludes, Mareuil-sur-Ay, Les Mesneux, Montbré,
Mutigny, Pargny-lès-Reims, Pierry, Rilly-la-Montagne, Sacy,
Sermiers, Taissy, Tauxières, Trépail, Trois-Puits, Vaudemanges,
Vertus, Villedommange, Villeneuve-Renneville, Villers-Allerand,
Villers-aux-Nœuds, Villers-Marmery, Voipreux och Vrigny.
PREMiÈRE TAiLLE=Resterande must [500 liter] som får
pressas ur de 4000 kilo druvorna som gav 1:a
pressningen. La
première taille följer efter la cuvée.
PRESTiGECHAMPAGNE=Lyxig
variant, från Crand Cru-område, extra lagrad, exklusiv flaska /
kartong / väska => högt pris.
en PRiMEUR=Första provsats
ungt vin, billigare och begränsat. första-provarna, inre cirkel
vinhandlare kallas
NÉGOCiANT
PRiSE DE MOUSSE=Process då
champagne får sin Bornyr. Äger långsamt rum inne i butelj under
2:a jäsning.
PROSECCO=italienskt mousserant från
området Prosecco DOC,
druvan Glera, till skillnad från champagne vanligtvis görs med
charmatmetod, ej fatlagring; därför fruktig smak.
PUPiTRE=Ofta
STOR 2-delad träställning
med vardera 60 vinklade hål, i vilka flaska placeras under [la]
REMUAGE. Finns i mindre modell för
till exempel;
16,
18,
30 och
48 flaskor. |