HUSETS CHAMPAGNE=oftast blandning av flera olika årgångar.
LATTES=Läkt som skiljer buteljerna åt
under och efter andra jäsningen. Under lagring sur lattes får
vin djup + komplexitet av kontakt med Lie från 2:a jäsning.
LiE=Fällning; består av kvarvarande jäsningsrest i vin.
LiQUEUER D'EXPÉDiTiON=Lösning av socker + vin, som tillsätts champagnen efter le dégorgement.
Se ock Dosage.
LiQUEUER DE TiRAGE=Lösning av socker, vin + jäst
som tillsätts färdigblandade vinet vid
buteljeringen för att starta 2:a jäsning på flaska.
MA=Marque d’ Acheteur, säljs under eget namn.
MARQUE=märke, sort.
https://www.typkanske.se/synonym/navla
MACÉRATiON=1:2 metoder som används
att färga roséchampagne, innebär att del av
Pinot Noireller Menuier-musten jäser ihop med
druvskal, så färg lakas ur. Se Assemblage.
MALOLAKTiSK JÄSNiNG=ingen jäsning i egentlig mening
utan bakteriell omvandling av äppelsyra->mjölksyra [och
koldioxid], syfte göra vin mjukare.
MARC=en press
kapacitet om 4.000 kilo druvor. Även namn på rest efter pressning [stjälkar / skal / kärnor]
+ sprit som framställs
av denna rest, Marc de Champagne.
La MÉTHODE
CHAMPENOiSE=2:a
flaskjäsning; grundvin mixas med socker+jäst, fylls på glasflaska +
försluts. Sockret förvandlas till kolsyra och alkohol. Efter lagring förs
jästen
upp till flaskhals genom flaskskak, manuellt med trä-pupitre eller
automatisk skakmaskin, uppfunnen av tysk vinkällarmästare som arbetade hos
champagneproducenten Veuve Clicqout.
MG=förekommande förkortning för
MAGNUM. Se även MT Media.SE 4.Community!
Dryck
Flaskstorlek
MiLLÉSiMÉ / Vintage=tillverkad på vinskörd av
hög kvalitet från 1 enda år, Millésime / Vintage / Årgångsvin markerar
de kvalitetsmässigt bästa åren.
MONOCRU=vin från bara 1 by.
MOUSSE Bornyr=bubblor av koldioxid som uppstår vid 2:a
jäsning.
MUST=nypressad
druvsaft, färdig för jäsning.
|