Malmö Champagnevänner Kort & Gott Lexikon O~Å: Se även: Lexikon A–C D-N O-Å VÄNLiGEN RÄTTA MiG OM LEXiKON ÄR FEL. [100-talet ChampagneTermer]

OENOLOGi, œnologi, även enologi och önologi=vinvetenskap; biologi, kemi, Wikipedia.
OMDRAGNiNG=överföring av vin från kärl till annat för bottensatsavskiljning.
O.S.A.=Om Svar Anhålles motsvarande RSVP=Répondez S'il Vous Plaît ELLER Réponse attendue S'il Vous Plaît motsvarande.
PARiS MiLK=LakritsLatteDrink, 1.Skaka 6 delar mjölk med is och 1 del Pernod. 2.Sila och servera. Jämför Champagne Milk under Malmö Champagnevänner: Lexikon A~C.
PET NAT=förkortn. av pétillant naturel, "
gnistrande naturligt' Dom Pérignon-anspelning; Malmö Champagnevänner CELEBRiTET på P viner med bubblor, men utan samma
hårda tryck som i en champagne eller motsvarande. Metod kallas ancestrale, sista vinjäsningdel på försluten flaska. KÄLLA: Svenska Dagbladet. LÄS MER: Koket + VinGuiden.
P.F.V.
=Primum Familiae Vini First / best families of the Wine; Pol Roger + 10 franska, italienska, portugisiska, spanska samt tyska vinhus. PFV.org
PREMiER CRU
=Vinbyar rankade 90-99% på L´echelle des crus. Champagne framställd på bara druvor från dessa 41 / 44 byar får kallas Premier
Cru – näst högsta nivå 44 Premier Cru-byar av 319 byar i Champagne.
PREMiÈRE TAiLLE=Resterande must [500 liter] som får pressas ur de 4000 kilo druvorna som gav 1:a pressningen. La première taille följer efter la cuvée.
PRiSE DE MOUSSE=Process då champagne får sin Bornyr. Äger långsamt rum inne i butelj under 2:a jäsning.
Prosecco=italienskt mousserant från området Prosecco DOC, druvan Glera, till skillnad från champagne vanligtvis görs med charmatmetod, ej fatlagring; därför fruktig smak.
PUPiTRE=Stora 2-delade träställningar med vardera 60 vinklade hål, i vilka flaska placeras under [la] remuage.
RC
=Récoltant-Coopérateur, tillverkad av kooperativ, säljs av odlare tillhörande kooperativet. Odlaren hjälps av kooperativt vinhus, odlarens märke, liten involvering i tillverkning.
REMUAGE=procedur då champagnebutelj vrids, gradvis vänds upp och ned i sina Pupitres. Avsikt: få ned bottensats
i flaskhals för att kunna avlägsna under dégorgement, buteljöppning för att avlägsna fällningar.
RESERVA~RESERVE~RESERVÉ~RiSERVA=samma ord fast i olika länder. Rakt översatt: reservera. Högre kvalitet än vanligt, eller vin som åldrats innan de säljs, eller bådadera. Vinmakaren lagt undan del av sina bästa viner för att ha till senare. Mer reglerat i Spanien och Italien att vin är lagrat viss tid på fat och viss tid på flaska före försäljning] ananrs producent själv sätter reserve på flaska då denne anser vinet är av hög kvalitet. Nya Zeeland, Nordamerika + Sydafrika använder ordet reserve. I Italien gäller riserva, i Spanien, Portugal + Latinamerika reserva. Réserve och reservée används i Frankrike, vanligtvis i sammanhang där man pratar Non Vintage Champagne. LÄS ÄVEN: Vinston.
RESERVViN=Sparat från tidigare år. Tillsätts ibland till slutlig vinblandning.
RM=Récoltant-Manipulant ODLARE-KOOPERATöR champagne tillverkad av odlaren själv, ej av större champagnefirma eller kooperativ.
RSVP=Répondez S'il Vous Plaît ELLER Réponse attendue S'il Vous Plaît motsvarande O.S.A.=Om Svar Anhålles.
SANS ANNÉE=Se Non millésimé.
SAV=Svenskt mousserande vin, Björkchamp*** Bara vin gällande mousserande dryck tillverkad med champagnemetod av druvor i Frankrikes region Champagne får kallas / märkas Champagne.
SB
=SystemButik /
SystemBolaget. Martin Tipsar: Bättre Beställa Billigare SpecialSortiment Skyddat / Småpartier exklusivt i BeställningsSortimentet. Se BS under
A–C.
SEC
=Halvtorr champagne som innehåller 17-23 / 35 gram restsocker / Liter.
SEKT=Mousserande vin från Tyskland/Österrike. Görs genom Traditionell- eller Charmat-metod.
SMACHA=ofrivillig rörelse / skakning / spasm [vid för lite / sällan intagen champagne] som slå ner glas / skvätta ut champagne. Ej att förväxla med närbelägna SMASHA Båstad Tennisvecka [Peppes Bodega].
SPÉCiAL CLUB=sätt marknadsföra årgångschampagne från odlare utan stora champagnehusens resurser. Dessa 29 odlare [2016] 28 [2019] är medlemmar i Club Trésors de Champagne, som godkänner om odlarens champagne är tillräckligt bra för att betecknas som Spécial Club vilka buteljeras i speciellt framtagna flaskor.
SPOTTA
=i eller utanför glas, lika opassande för att få full behållning av Champagnen.
SPRUTA
=Farligt hälla i sig snabbt, blir lätt kladdigt över stora ytor, sker ofta ofrivilligt eller med hed hjälp av speciell alltför effektiv öppnare. SR=Société de récoltants. tillverkad av mindre grupp odlare i samarbete. 2 eller fler odlare delar vinhus men har eget märke.
SPUMANTE
=Mer bubblor, likt cava eller champagne.
STATiSTiK
=319 miljoner flaskor såldes 2010 konsumerades 185 miljoner flaskor [58%] i Frankrike. Av 134 miljoner som exporterades gick 2,3 miljoner till Sverige.
I regionen Champagne finns: >15.000 vinodlare; >4.650 odlarproducenter [RM], 43 kooperativ [CM], 349 champagnehus [NM].
SUGRöR=Paille, på franska, för förförisk hetsig champagnefest, finns i 4-packpackning; Pommery POP. Provad 2008 MalmoCh 11: 4369~4374~4376~4388~4389~4395~4397.
TABLE D'HôTE=”dagens meny / rätt”, beställa färdigkomponerad meny; till skillnad från enskild rätt med individuellt och fast pris, "à la carte".
TAiLLES
=druvsaft som fås vid 2a pressning.
TERROiR
=jordmån,
komplett uppsättning lokala förhållanden under vilka visst vin / familj av viner produceras, inklusive jord-typ, väderförhållanden, topografi, vinframställning savoir-faire franskans know-how, veta hur.
TERROiRiST=
person som tror på användning av "terroir"=jordmån, särskilt vars produktion eller val av vin påverkas av detta koncept.
TRADiTiONELL METOD=Vin jäser på flaska andra gång.
TRANSVASAGE
=överföring till annan flaskstorlek.
TRASKA=betala utan att dricka, beteende som är bättre än att dricka utan att betala.
TRiKOLOREN: Vanligtvis Frankrikes Flagga, Förekommer flertal Länder med Tre färger i sitt banér fast franska fanan hålls högst här; Blå, Vit, Röd HEX #0055A4 #FFFFFF #EF4135
ULTRA BRUT=03 gram socker per liter, alternativa benämningar inkluderar 'brut 0', 'brut intégral', "non dosage" då inget socker alls tillsätts och "brut 100%.
VASKA=fylla vask med Champagne, Marilyn Monroes 350 flaskor i badkaret verkar betydligt Mer Tilltalande.
VASKA=vi de cuvée 1a pressning om 2.000 liter champagne.
VERAiSON=begrepp inom vitikultur, se nedan, process då vindruva färgskiftar grönt ~> blått / gult. druva slutar växa börjar mogna.
ViP=Very important Persons / Very interesting Persons / Very informed Persons / Very imformative Persons
ViNTAGE /
Millésime=tillverkad på vinskörd av hög kvalitet från 1 enda år, Millésime / Vintage / Årgångsvin markerar kvalitetsmässigt bästa åren.
ViTiKULTUR
=Latin för vinstockt, vetenskap om produktion / forskningen om vinframställning; druva, odling, klimat, kontroll, miljö, terroir.
ÅRGÅNGS-CHAMPAGNE=uteslutande vin från 1 visst år. SE Ultimata / Bästa champagneår / Goda år / Normalår / Sämre år / Sämsta år under Malmö Champagnevänner RENOMMÉ.
SE ÄVEN: Champagnehuset.SE / Lexikon.PDF

MALMö CHAMPAGNEVÄNNER ~ Malmo Friends of Champagne ~ Amis Malmoë de Champagne ©2007200820092010201120122013201420152016201720182019-2020
BOK
~Book~Livre |
Champagne | Celebritet-Citat | Facebook / MalmoCh; Groups-Members-PhotoSearch-Reviews | Fakta-Statistik | FAQ | Favorit
Film
| Flaskstorlek | FOTO | Fras | Glastyp | HUS | index | info | Klädsel | Lexikon | LJUD | Länk | MartinCh | MAT | Medlem | Mousserande
ORD~Word~Mot | ProducentBeteckning |
PROTOKOLL | Recension | Renommé |
RESTAURANG | Skål | Syssla | Sötma.