Malmö Champagnevänner Kort & Gott Lexikon D~N: Se även: Lexikon A–C D-N O-Å VÄNLiGEN RÄTTA MiG OM LEXiKON ÄR FEL.

DÉGORGEMENT=Degorgering. Procedur då sediment avlägsnas från flask efter 2:a jäsning; görs oftast
Á la glace genom att flaskhals doppas i kylvätska så fällning fryser till ispropp som lätt avlägsnas.
DEMi-SEC
=Halvsöt/Söt champagne innehåller 35-50 gram restsocker/liter, halvsöt / halvtorr, 33
50 gram socker per liter.
DiSTRiKT=Aube, Côte des Blancs, Vallée de la Marne, Montagne de Reims, Côte de Sézanne
DOSAGE=Tillsatt sockermängd som färdiga champagne i [la] liqueur d’expédition, avgör söthetsgraden, även tillsats av annat vin.
DOUX=mycjet söt / sötast / >50 gram socker per liter.
DRiNKAR=African Passion, African Queen, Alain, Amors Pilar, Black Velvet, Carina, Fontana, Intense Bellini,
Kir Royale, Mimosa, Moon Rocket,
Napoléon, Nanette, Stockholm, Summer Joy, Swedish Entry, Wonders of the North.
DRUVOR;
PN=Pinot Noir[blå]39% PM=Pinot Meunier[blå]32% CH=Chardonnay[grön]29% + Arbanne/Petit Meslier/Pinot Blanc/Pinot Gris.
ECHELLE DES CRUS
=Ranking av växtplats. Uttrycket betyder egentligen ”skördeskala”. System för kvalitetsklassificering i regionen. Se Cru, Grand cru, Premier cru.
ESTER=Söt doftkomponent som bildas vid jäsning och mognadsprocess av vin.
EXTRA BRUT=helt torrt, 0
6 gram socker per liter.
EXTRA DRY=ännu lite torrare, 12
20 gram socker per liter.
EXTRA SEC=Torrt-halvtorrt innehåller 12-17 gram restsocker/liter.
Franciacorta [frantʃaˈkorta]]=Italiens svar på champagne, det enda område i Europa förutom Champagne,
där områdets namn som används för att beskriva en typ av vin.
Samma tillverkningsmetod och druvor.
GRAND CRU=fin tillväxt, hägklassig vingård, by betecknad med 100% på l’échelle des crus. Champagne framställd
uteslutande av druvor från dessa 17 av total 319 byar i Champagne får kallas Grand cru,
högsta nivå på Cru-skala.
17 Grand Cru-byarna; FRÄMST BLÅ / RöDA DRUVOR: Montagne de Reims; Ambonnay, Beaumont-sur-Vesle, Bouzy, Louvois, Mailly, Puisieulx, Sillery, Verzenay & Verzy.
Vallée de la Marne; Aÿ & Tours-sur-Maine. FRÄMST GRöNA / ViTA DRUVOR: Côtes des Blancs; Avize, Chouilly, Cramant och Le Mesnil-sur-Oger, Oger & Oiry.
GRAND MARQUE=Betecknar största/viktigaste champagnefirmor.
HUSETS CHAMPAGNE=oftast blandning av flera olika årgångar.
LATTES=Läkt som skiljer buteljerna åt under och efter andra jäsningen. Under lagring sur lattes får vin djup + komplexitet av kontakt med Lie från 2:a jäsning.
LiE=Fällning; består av kvarvarande jäsningsrest i vin.
LiQUEUER D'EXPÉDiTiON=Lösning av socker + vin, som tillsätts champagnen efter le dégorgement. Se ock Dosage.
LiQUEUER DE TiRAGE=Lösning av socker, vin + jäst som tillsätts färdigblandade vinet vid buteljeringen för att starta 2:a jäsning på flaska.
MA=Marque d’ Acheteur, säljs under eget namn.
MARQUE=märke, sort. https://www.typkanske.se/synonym/navla
MACÉRATiON=1:2 metoder som används att färga roséchampagne, innebär att del av Pinot Noireller Menuier-musten jäser ihop med druvskal, så färg lakas ur. Se Assemblage.
MALOLAKTiSK JÄSNiNG=ingen jäsning i egentlig mening utan bakteriell omvandling av äppelsyra->mjölksyra [och koldioxid], syfte göra vin mjukare.
MARC=en press kapacitet om 4.000 kilo druvor. Även namn på rest efter pressning [stjälkar/skal/kärnor] + sprit som framställs av denna rest, Marc de Champagne.
LA MÉTHODE CHAMPENOiSE=2:a flaskjäsning; grundvin mixas med socker+jäst, fylls på glasflaska + försluts. Sockret förvandlas till kolsyra och alkohol. Efter lagring förs jästen
upp till flaskhals genom flaskskak, manuellt med trä-pupitre eller automatisk skakmaskin, uppfunnen av tysk vinkällarmästare som arbetade hos champagneproducenten Veuve Clicqout.

MiLLÉSiMÉ/Vintage=tillverkad på vinskörd av hög kvalitet från 1 enda år
, Millésime/Vintage/Årgångsvin markerar de kvalitetsmässigt bästa åren.
MONOCRU
=vin från bara 1 by.
MOUSSE Bornyr
=bubblor av koldioxid som uppstår vid 2:a jäsning.
MUST=nypressad druvsaft, färdig för jäsning.
NAVLA=förse med intryck, även bättre alternativ till "vaska" istället hälla champagne i någons navel, primalkanal för förtäring av champagnenäring; minsta coupen!
ND
=Négotiant-Distibuteur. Champagnen ursprungligen från stort hus som överproducerat, säljer osålda flaskor under nu dolt / okänt märke.
NÉGOCiANT=vingrossist.
NM
=Négotiant-Manipulant, tillverkas av STORA Champagnehus. med eget namn på etikett och rätt köpa in druvor för sin produktion.
NON MiLLÉSiMÉ=vin från flera årgångar, såld utan årgångsbeteckning. Kallas; Sans année, Non-Vintage.
NV=Non Vintage=årgångslös champagne

MALMö CHAMPAGNEÄLSKARE & VÄNNER ~ Malmo Friends & Lovers of Champagne ~ Amis Malmoë de Champagne ©200720082009201020112012201320142015201620172018
Bar | BOK~Book~Livre | Champagne | Celebritet-Citat | Facebook / MalmoCh; Reviews - Groups - Members - PhotoSearch | Fakta-Statistik | FAQ | Favorit | Flaskstorlek
Fotografi: 200720082009201020112012201320142015201620172018 | Fras | Glastyp | Hus | index | info | Klädsel | Lexikon | Ljud | Länk | MartinCh | Mat | Medlem
Mousserande
|
ORD~Word~Mot | ProducentBeteckning | Protokoll: 200720082009201020112012201320142015201620172018 | Recension | Renommé | Restaurang | Skål | Syssla | Sötma.