Malmö Champagnevänner Kort & Gott Lexikon D~N: Se även: Lexikon A–C D-N O-Å VÄNLiGEN RÄTTA MiG OM LEXiKON ÄR FEL. [100-talet ChampagneTermer]

DÉGORGEMENT=Degorgering. Procedur då sediment avlägsnas från flask efter 2:a jäsning; görs oftast
Á la glace genom att flaskhals doppas i kylvätska så fällning fryser till ispropp som lätt avlägsnas.
DEMi-SEC
=Halvsöt/Söt champagne innehåller 35-50 gram restsocker / Liter, halvsöt / halvtorr, 33
50 gram socker per liter.
DiSTRiKT=Aube, Côte des Blancs, Vallée de la Marne, Montagne de Reims, Côte de Sézanne
DOSAGE=Tillsatt sockermängd som färdiga champagne i [la] liqueur d’expédition, avgör söthetsgraden, även tillsats av annat vin.
DOUX=mycjet söt / sötast / >50 gram socker per liter.
DRiNKAR=African Passion, African Queen, Alain, Amors Pilar, Black Velvet, Carina, Fontana, Intense Bellini, Kir Royale, Mimosa,
Moon Rocket,
Napoléon, Nanette, Stockholm, Summer Joy, Swedish Entry, Wonders of the North. Se även ChampagneDrinkar; Lexikon A–C
DRUVOR;
PN=Pinot Noir[blå]39% PM=Pinot Meunier[blå]32% CH=Chardonnay[grön]29% + Arbanne/Petit Meslier/Pinot Blanc/Pinot Gris.
ECHELLE DES CRUS
=Ranking av växtplats. Uttrycket betyder egentligen ”skördeskala”. System för kvalitetsklassificering i regionen. Se Cru, Grand cru, Premier cru.
ESTER=Söt doftkomponent som bildas vid jäsning och mognadsprocess av vin.
EXTRA BRUT=helt torrt, 0
6 gram socker per liter.
EXTRA DRY=ännu lite torrare, 12
20 gram socker per liter.
EXTRA SEC=Torrt-halvtorrt innehåller 12-17 gram restsocker/liter.
FF=FamiljeFritt / FöräldraFritt / Frankrikes Flagga, Se även
TRiKOLOREN: Blå HEX; #0055A4, Vit HEX #FFFFFF, Röd HEX #EF4135
FRANCiACORTA [frantʃaˈkorta]]=Italiens svar på champagne, det enda område i Europa förutom Champagne,
där områdets namn som används för att beskriva en typ av vin. Samma tillverkningsmetod och druvor.
FRiZZANTE=Lätt pärlande stil på italienskt vin.

GLUBBEL=GLöGG / BUBBEL glöggtrend Blossa lanserar 2019. Läs mer; ELLE matOvin, ExPressen, FolkOfolk, LivetsGoda. SE ÄVEN NÄSTA POST:
GLOËT: GLöGG / MOËT Martin T-shirt-refererar; 'MOET MAKES ME DRiNK CAVA" Gloet, SvD, Systembolaget
GRAND CRU
=fin tillväxt, hägklassig vingård, by betecknad med 100% på l’échelle des crus. Champagne framställd
uteslutande av druvor från dessa 17 av total 319 byar i Champagne får kallas Grand cru,
högsta nivå på Cru-skala.
17 Grand Cru-byarna; FRÄMST BLÅ / RöDA DRUVOR: Montagne de Reims; Ambonnay, Beaumont-sur-Vesle, Bouzy, Louvois, Mailly, Puisieulx, Sillery, Verzenay & Verzy.
Vallée de la Marne; Aÿ & Tours-sur-Maine. FRÄMST GRöNA / ViTA DRUVOR: Côtes des Blancs; Avize, Chouilly, Cramant och Le Mesnil-sur-Oger, Oger & Oiry.
GRAND MARQUE=Betecknar största/viktigaste champagnefirmor.
HUSETS CHAMPAGNE=oftast blandning av flera olika årgångar.
LATTES=Läkt som skiljer buteljerna åt under och efter andra jäsningen. Under lagring sur lattes får vin djup + komplexitet av kontakt med Lie från 2:a jäsning.
LiE=Fällning; består av kvarvarande jäsningsrest i vin.
LiQUEUER D'EXPÉDiTiON=Lösning av socker + vin, som tillsätts champagnen efter le dégorgement. Se ock Dosage.
LiQUEUER DE TiRAGE=Lösning av socker, vin + jäst som tillsätts färdigblandade vinet vid buteljeringen för att starta 2:a jäsning på flaska.
MA=Marque d’ Acheteur, säljs under eget namn.
MARQUE=märke, sort. https://www.typkanske.se/synonym/navla
MACÉRATiON=1:2 metoder som används att färga roséchampagne, innebär att del av Pinot Noireller Menuier-musten jäser ihop med druvskal, så färg lakas ur. Se Assemblage.
MALOLAKTiSK JÄSNiNG=ingen jäsning i egentlig mening utan bakteriell omvandling av äppelsyra->mjölksyra [och koldioxid], syfte göra vin mjukare.
MARC=en press kapacitet om 4.000 kilo druvor. Även namn på rest efter pressning [stjälkar / skal / kärnor] + sprit som framställs av denna rest, Marc de Champagne.
LA MÉTHODE CHAMPENOiSE=2:a flaskjäsning; grundvin mixas med socker+jäst, fylls på glasflaska + försluts. Sockret förvandlas till kolsyra och alkohol. Efter lagring förs jästen
upp till flaskhals genom flaskskak, manuellt med trä-pupitre eller automatisk skakmaskin, uppfunnen av tysk vinkällarmästare som arbetade hos champagneproducenten Veuve Clicqout.

MiLLÉSiMÉ/Vintage=tillverkad på vinskörd av hög kvalitet från 1 enda år
, Millésime/Vintage/Årgångsvin markerar de kvalitetsmässigt bästa åren.
MONOCRU
=vin från bara 1 by.
MOUSSE Bornyr
=bubblor av koldioxid som uppstår vid 2:a jäsning.
MUST=nypressad druvsaft, färdig för jäsning.
NAVLA=förse med intryck, även bättre alternativ till "vaska" istället hälla champagne i någons navel, primalkanal för förtäring av champagnenäring; minsta coupen!
ND
=Négotiant-Distibuteur. Champagnen ursprungligen från stort hus som överproducerat, säljer osålda flaskor under nu dolt / okänt märke.
NÉGOCiANT=vingrossist.
NM
=Négotiant-Manipulant, tillverkas av STORA Champagnehus. med eget namn på etikett och rätt köpa in druvor för sin produktion.
NON MiLLÉSiMÉ=vin från flera årgångar, såld utan årgångsbeteckning. Kallas; Sans année, Non-Vintage.
NV=Non Vintage=årgångslös champagne
SE ÄVEN: Champagnehuset.SE / Lexikon.PDF

MALMö CHAMPAGNEVÄNNER ~ Malmo Friends of Champagne ~ Amis Malmoë de Champagne ©2007200820092010201120122013201420152016201720182019-2020
BOK
~Book~Livre |
Champagne | Celebritet-Citat | Facebook / MalmoCh; Groups-Members-PhotoSearch-Reviews | Fakta-Statistik | FAQ | Favorit
Film
| Flaskstorlek | FOTO | Fras | Glastyp | HUS | index | info | Klädsel | Lexikon | LJUD | Länk | MartinCh | MAT | Medlem | Mousserande
ORD~Word~Mot | ProducentBeteckning |
PROTOKOLL | Recension | Renommé |
RESTAURANG | Skål | Syssla | Sötma.