Malmö Champagnevänner Kort & Gott Lexikon A~C: Se även: Lexikon A–C D-N O-Å VÄNLiGEN RÄTTA MiG OM LEXiKON ÄR FEL.

Á LA GLACE=Mekanisk degorgering då flaskhals kyls.
Á LA VOLÉE=Degorgering för hand.
AGRAFE=Metallgrimma håller kork på plats.
ANDRA JÄSNiNG=Efter 1:a jäsning blandas vin till cuvée, 'liqueur de tirage” tillsätts, vin fylls på flaska
för att jäsa 2:a gång. 2:a jäsning på flaska skiljer champagnemetod från framställning av enkelt mousserat vin.
AOC=Appellation d'Origine Contrôlée. Ursprungsbeteckning för högst klassificerat viodlingsområde.
APPELLATiON=Ursprungsbeteckning.
ASSEMBLAGE=Blandning av stilla viner från skilda byar och ofta även skilda årgångar i syfte
att åstadkomma en cuvée eller blandning som är färdig för buteljering och 2:a jäsning.
AUTOLYS
=Enzymatisk nedbrytning av döda jästceller. Processen äger rum i vinet efter 2:a jäsning och borgar för smakkomplexitet.
BELEMNiTKRiTA
=Belemnita quadrata, jordmån i norra Champagne.
BLANC DE BLANCS
=Ljusgul/vit champagne framställd av enbart vita/gröna druvor;
Chardonnay.
BLANC DE NOiRS=Ljusgul/vit champagne framställd av bara mörka/blå/röda/svarta druvor;
Pinot meunier eller Pinot noir. Vitvin görs från blå-svart druva genom att färgpigment Antocyanin som ger vin dess färg finns i druvskal. Fruktkött ger druvmust och är färglösare. Skal tas bort efter press och vin blir vitt eller svagt färgat.
BORNYR=Bubblor som uppstår under 2:a jäsning och som är moussen man ser när man champagne hälls i glas.
BRUT
=
Torr med högst 12 gram restsocker/liter, nästan helt torrt, 0
12 / max 15 gram socker per liter.
B
UBBLA=Samling gas innesluten i vätska [kompakt eller med hinna runt] får sin form av vätskans ytspänning;
samling små bubblor bildar skum, vanlig standardflaska champagne innehåller ungefär 49 miljoner bubblor.
CM=Coopérative-Manipulant tillverkad och säljs av kooperativ, kooperativ av odlare som delar vingårds
druvor för att sälja under 1 / flera märken. Enskilda odlare har möjlighet till inflytande över tillverkning.
CAVE=Källare.
CiVC=Sammanslutning av samtliga champagneproducenter, uppgift reglera vinframställningen, upprätthålla kvalité/skydda varumärket Champagne.
CLOS=Inhägnad vingård.
CRÉMENT=svagt mousserande champagne.
CRU=Ordet betyder egentligen ”växtplats” och avser vingårdar i viss by i Champagne.
kvalitetssystem för odlingsområde med hög och jämn kvalitet. Grand cru: högsta nivå på Cru-skala
. Premier Cru: näst högsta nivå. LÄS MER: Grand cru; Lexikon D-N + Premier cru; Lexikon O-Å.
CUVÉE=behållare
CUVÉE
=blandning; 1:a 2.050 Liter must pressad ur 4.000 kilo druvor=finaste must. Betyder ock blandning, se Assemblage.
Cuvée Cuve druvblandning; fat eller tank, första 2.050 liter druvmust som pressas från batch om 4.000 kilogram vindruva [måttet marc]. Följande 500 liter kallas taille [svans]. Många champagne-tillverkare använder bara druvmust från cuvée i produktion då svans anses ge grövre vin.
CUVÉE DE PRESTiGE=Vin av högsta kvalitet, vanligen årgångsbetecknat.
CVC=
Club des Viticulteurs de Champagne [Champagnes Vinodlarklubb, 30-tal småodlare] start Från 1999 Club Trésors de Champagne [klubben Skatter i Champagne] -> Spécial Club KRAV: minst 3 års flasklagring, bara bästa årgångar, årgångsbetecknade, bara druvor från egna odlingar, gammeldags flaska. LÄS MER: Champagnehuset.SE

MALMö CHAMPAGNEÄLSKARE & VÄNNER ~ Malmo Friends and Lovers of Champagne ~ Amis Malmoë de Champagne
©200720082009201020112012201320142015201620172018 | BOK~Book~Livre | Champagne
Celebritet-Citat | Facebook / MalmoCh; Reviews-Groups-Members-PhotoSearch | Fakta-Statistik | FAQ | Favorit

Flaskstorlek |
Foto: 200720082009201020112012201320142015201620172018 | Fras | Glastyp | Hus | index
info | Klädsel
| Lexikon | Ljud | Länk | MartinCh | Mat | Medlem | Mousserande
|
ORD~Word~Mot | ProducentBeteckning
Protokoll: 20072008200920102011201220132014201520162017
2018 | Recension | Renommé | Skål | Syssla | Sötma.